Dysfagi er ikke en sygdom, men et symptom der kan forekomme ved medfødte eller erhvervede neurologiske tilstande og sygdomme, herunder fysisk- og psykisk udviklingshæmning. Lunge- og vejrtrækningsproblematikker kan også føre til dysfagi, da asymmetrisk vejrtrækning kan gøre det vanskeligt at synke sin mad eller væske.
Dysfagi kan resultere i, at borgeren spiser og drikker for lidt og dermed fx kommer til at lide af under- eller fejlernæring. Det kan føre til utilsigtet vægttab, væskemangel samt komplikationer som fejlsynkning, udvikling af lungebetændelse og andre infektioner og i værste fald kvælning.
Synke, spise og drikke er komplicerede processer, der er livsnødvendige, men som ofte bliver taget for givet. Det kræver et samarbejde mellem 28 muskelpar i ansigtet og syv intakte hjernenerver for at tygge og synke en mundfuld mad sikkert.
Målgruppe
Voksne med særlige behov.
Mål
• At få vurdereret, hvorvidt borgeren har dysfagi og i hvilken grad
• At få tilpasset borgerens måltider ift. konsistens, så de i mødekommer den enkeltes mundmotoriske funktionsniveau og borgeren kan indtage et sikkert og næringsrigtigt måltid uden risiko for fejlsynkning og utilsigtet vægtab.
Tidsramme
Min. tre timer.
Takst
788 kr. pr. time ex. befordring
Lovgrundlag
Serviceloven § 85 og § 86 Sundhedsloven § 140
Indhold
• Mundmotorisk undersøgelse af borgeren
• Testning af diverse konsistenser for at finde frem til hvad der passer til borgerens niveau
• Testning af væskekonsistenser
• Rapport med anbefalinger.
Sted
Center for Specialterapis lokaler, borgerens dagtilbud eller eget hjem.